preloader

Oftalmologia pediàtrica. Optometria infantil

L’oftalmologia pediàtrica és la branca que s'ocupa de la cura de la salut ocular en l'edat pediàtrica, període en què la visió es desenvolupa. Perquè la maduració de la visió sigui adequada, cal que no hi hagi cap alteració que impedeixi que arribi una imatge nítida a la retina de cada ull durant els primers anys de vida, ja que això causaria ambliopia o ull gandul. Tenint en compte que el diagnòstic precoç de qualsevol alteració visual és tan important, es recomana una exploració oftalmològica a tots els nens i les nenes abans dels 3 anys.
Els dos principals problemes a tractar són:
Ull gandul o ambliopia: És la disminució de la visió d'un ull, o d'ambdós ulls, per manca d'estimulació visual adequada durant la infància, cosa que impedeix el desenvolupament i la maduració visual normal.
Un 3-4% dels nens i de les nenes pateixen ambliopia durant la infància, i les principals causes són els defectes refractius i l'estrabisme.
Estrabisme: És un trastorn que causa la pèrdua del paral·lelisme i la coordinació binocular dels ulls. L'estrabisme s'ha de corregir de manera precoç per evitar l’ambliopia.
Tractament de l'ull gandul o ambliopia
El tractament consisteix a intervenir sobre la causa que l'està produint, així com a l'oclusió de l'ull sa amb un pegat per forçar que l'ull malalt treballi durant un període de temps que dependrà del grau de visió i de l'edat de l'infant. Com menys edat té l'infant, més efectiu resulta el tractament. A partir de certa edat (8 anys, aproximadament), el problema és més difícil de resoldre.
Tractament per a l'estrabisme
Cal tractar el defecte refractiu, l'ambliopia, i si malgrat això persisteix l'estrabisme, és quan es planteja la cirurgia.
Oftalmologia pediatrica