preloader

Cataracta

La cataracta sol aparèixer a l'edat madura (un cop superats els 60 anys) i consisteix en la pèrdua de la transparència del cristal·lí: la lent natural de l'ull que es troba darrere de la pupil·la i la missió de la qual és enfocar les imatges a la retina a les tres distàncies principals (prop, lluny, intermèdia).

El cristal·lí opac es pot comparar amb una finestra que s'ha glaçat o entelat amb vapor, fet que provoca visió borrosa progressiva.
A partir dels 45 anys, la lent natural de l'ull perd la seva elasticitat i es posa rígida. Això ho anomenem presbícia. A partir dels 60 anys, la lent es torna cada cop més opaca. D'això en diem cataracta.
Les lents intraoculars trifocals són una solució per als pacients que pateixen cataractes i que volen minimitzar l'ús d'ulleres, però també per als pacients prèsbites que treballen molt amb l'ordinador o amb altres dispositius electrònics. A més de tractar les cataractes i la presbícia, també permeten corregir l'astigmatisme, la miopia o la hipermetropia en una sola intervenció.
Per què es desenvolupen cataractes?
La cataracta és part del procés d'envelliment natural que patim amb el pas dels anys, encara que hi pot haver altres causes: inflamacions oculars, traumatismes, canvis en el metabolisme (com la diabetis), consum de certs fàrmacs i les predisposicions genètiques. La cataracta congènita o infantil és aquella que es presenta des del naixement o infància i afecta un petit percentatge de nens.
Quins són els símptomes de cataractes?
Visió borrosa progressiva.
Atenuació a la brillantor i color dels objectes.
Mala visió nocturna.
Visió doble en un ull.
Enlluernaments en ambients amb il·luminació molt intensa.
És freqüent la fotofòbia (sensibilitat a la llum).
Facilitat sobtada per llegir sense ulleres quan abans eren necessàries. Això passa perquè la cataracta produeix canvis refractius al cristal·lí.
Necessitat de llum més intensa per llegir.
Si és petita i perifèrica, pot no interferir amb la visió.
No obstant això, els símptomes de les cataractes poden ser similars als d'altres patologies oculars, o produir-s'hi simultàniament; per tant, només una exploració oftalmològica pot proporcionar el diagnòstic correcte i descartar altres patologies associades.
Com es tracten les cataractes?
El tractament de les cataractes és la cirurgia mitjançant una tècnica anomenada “facoemulsificació” (ultrasons) del cristal·lí opacificat. La cirurgia de cataractes consisteix a substituir el cristal·lí opacificat per una lent intraocular.
Quin és l'objectiu de la cirurgia de cataractes?
L'objectiu de l'actual cirurgia de cataracta i presbícia és aconseguir que el pacient obtingui la millor qualitat de visió i independència de l'ús de les ulleres. Per això, l'especialista ha d'escollir, per implantar-la, la lent intraocular òptima que substitueixi la cataracta i corregeixi la presbícia i els defectes refractius.
Quins tipus de lents intraoculars hi ha?
Monofocals: després de la cirurgia, el pacient veurà bé sense ulleres de lluny, però necessitarà ús d'ulleres per a visió propera i intermèdia.
Monofocals o multifocals tòriques: es fan servir per corregir l'astigmatisme previ.
Lents trifocals: proporcionen més d'un punt focal, cosa que aporta bona qualitat de visió de lluny i de prop, permetent reduir defectes refractius com la presbícia o vista cansada, miopia, hipermetropia i/o l’astigmatisme.
Lents EDOF: Les lents intraoculars EDOF responen a un acrònim anglès, extended depth of focus, que significa lents de profunditat de focus estesa, i suposen una millora i evolució de les lents monofocals, fins al punt d'acabar substituint-les en superar-les en prestacions. Les lents intraoculars EDOF són aptes per a aquells pacients que no són bons candidats a implantar-se una lent trifocal, i que alhora no volen dependre excessivament d'ulleres per a les distàncies intermèdia i, en menor grau, propera.
Cataract