5.1. Dret a consentir que se li realitzi un procediment diagnòstic o terapèutic.
Tota persona té el dret d’atorgar el seu consentiment informat davant l’acceptació d’un procediment sanitari, després de tenir la informació adequada, i poder contrastar aquesta informació amb els/les professionals i disposar-ne amb l’antelació suficient, per tal de coresponsabilitzar-se en la decisió tenint en compte els riscos, beneficis, efectes secundaris del procediment, de procediments alternatius...
Tota persona té el dret de revocar el seu consentiment en qualsevol moment si ho considera oportú, sense que aquest fet impliqui un perjudici o discriminació en el tractament alternatiu que pugui necessitar després de declinar el primer, i el consentiment del qual no hagués revocat.
Tanmateix, les següents situacions s’han de considerar com a excepcions del dret davant de l’exigència del consentiment informat:
* Quan la no-intervenció amb el subjecte suposi un risc per a la salut pública.
* Quan la urgència amb què es necessita tractament no permeti demora de cap tipus, perquè hi ha el perill que s’ocasionin lesions irreversibles o perquè hi ha el perill de mort; i no es pugui conèixer quina és la voluntat del/la pacient. Aquesta excepció no està contraposada amb la obligació del/la professional sanitari/a d’informar i crear consens tan aviat com sigui possible fer-ho.
En tots aquells casos en què la persona no es consideri competent a causa del seu estat psíquic o físic, queda al criteri del metge/sa responsable de l’assistència sanitària –o de l’equip que atén la persona–, per tal que s’entengui la informació sobre el procediment i per a la presa de decisions, realitzar l’atorgament per substitució amb la persona representant que hagi designat el/la pacient; o, en el seu defecte, amb els familiars, representants –si n’hi ha– o persones vinculades.
El consentiment serà verbal, de manera ordinària. Només s’haurà de recollir per escrit en tots aquells casos d’intervenció quirúrgica, procediments diagnòstics i terapèutics invasius i, en general, quan s’hagi de dur a terme algun procediment que suposi un risc o inconvenient notori i previsible, susceptible de repercutir d’alguna manera en la salut de la persona atesa o del fetus, si és el cas d’una dona que està embarassada.
En tots aquells casos en què la persona hagi expressat de manera escrita el seu consentiment informat, tindrà dret que se li faci entrega d’una còpia del document signat.
5.2. Dret de la persona a escollir entre les diferents opcions terapèutiques i de renunciar a tractaments mèdics, cures infermeres o actuacions sanitàries proposades.
Tota persona té el dret d’escollir i refusar lliurement les proves diagnòstiques, tractaments, intervencions, cures, tractaments o tota aquella actuació sanitària que se li puguin proposar.
En cap cas, aquest refús ha de comportar l’abandonament del/la pacient, qui ha de seguir rebent tot el suport sanitari necessari, i, en aquells casos en què sigui factible, se li han d’oferir tractaments alternatius, si n’hi hagués de viables al centre sanitari, o bé realitzar les gestions necessàries per trobar el recurs més adient per al cas.
5.3. Dret de la persona menor a participar en les decisions sobre la seva salut.
A les persones menors, a partir dels 16 anys o legalment emancipades, se les considera com a majors d’edat per prendre les seves pròpies decisions, i en aquest cas no és exigible el consentiment dels progenitors. En cas d’actuació de risc greu, i d’acord amb el criteri del personal sanitari, els tutors/es legals o progenitors han de ser pertinentment informats/des i la seva opinió sempre s’ha de tenir en compte per al tipus d’intervenció o decisió a prendre en l’àmbit de la salut de la persona atesa.
En casos de persones menors de 16 anys a qui el/la professional sanitari/a consideri amb prou maduresa intel·lectual i emocional suficient per al tipus d’intervenció o decisió que cal prendre, s’ha de promoure una decisió compartida amb els seus responsables legals, el suport de persones properes i, en tot cas, fer prevaldre l’opinió del/la menor.
En el cas en què es consideri que la persona menor no té prou maduresa intel·lectual i emocional per a la intervenció sanitària o decisió a prendre en l’àmbit de la sanitat i la salut, el consentiment ha de ser entregat pel representant legal del menor; havent escoltat, en tot cas, la seva opinió, especialment si és major de 12 anys.
5.4. Dret a ser atès/a garantint la dignitat i l’autonomia de la persona.
Tota persona té dret a ser atesa de manera que es respecti, es vetlli i es promogui garantir la pròpia dignitat i l’autonomia personal.
Sia quin sia el centre sanitari on es presti l’atenció sanitària i social pertinent, la persona té el dret de continuar mantenint els seus vincles relacionals, respectant en mesura del possible els hàbits i estils de vida, sempre que siguin compatibles amb les seves necessitats d’atenció i amb els drets de les altres persones.
La persona també té el dret a la llibertat i confidencialitat de la correspondència i de les comunicacions.
5.5. Dret que se li demani el seu consentiment, abans de la realització i difusió de registres d’imatges.
Tota persona i qui l’acompanyi tenen el dret que se’ls demani el seu consentiment abans de la realització i difusió de registres d’imatges que tinguin a veure amb el seu procés assistencial (fotos, vídeos, enregistraments audiovisuals...) i que se’ls expliqui el motiu pel qual es realitza i l’àmbit que tindrà la seva difusió.
En qualsevol cas, la persona atesa té el dret que les imatges siguin al menys explícites possible, per tal d’identificar que se la pugui identificar.
5.6. Dret a la planificació de les decisions anticipades.
Tota persona té el dret de planificar les seves decisions referents al procés d’atenció sanitària d’una manera anticipada. Aquesta planificació permet a una persona major d’edat, en ple ús de les seves facultats i amb plena competència, expressar les seves preferències i els seus valors; així com especificar les instruccions relatives a les decisions clíniques que cal abordar davant del seu procés de malaltia (i modificar-les pertinentment en base a la seva evolució).
Tota persona ha de poder comptar amb el suport dels i les professionals socials o sanitaris/es de referència i de confiança en el decurs de tot el procés de planificació de les decisions anticipades.
Tota persona té dret a rebre sempre una atenció social i sanitària que incorpori diversos elements d’atenció enfocats a la persona, entenent la planificació de les decisions anticipades com un element cabdal en el procés de presa de decisions, sempre compartit entre la persona usuària, els/les professionals i els seu entorn afectiu i proper.
Tota persona té el dret que se li respecti allò que consta en la planificació de les decisions anticipades durant el seu procés d’assistència sanitària o social, sempre i quan no contravinguin clarament la bona pràctica dels/les professionals de la salut o siguin contraindicades.
5.7. Dret a elaborar i que es tingui en compte el document de voluntats anticipades.
Tota persona té el dret d’elaborar el document de voluntats anticipades i modificar-lo o revocar-lo en qualsevol moment, tant sia de manera parcial com total; i que aquest document es presenti al registre de voluntats anticipades del Departament de Salut, i que es reculli en el seu historial clínic.
Tota persona té el dret que se li respecti tot allò que consta explícitament en el document de voluntats anticipades durant tot el seu procés d’assistència sanitària.
Tot i així, malgrat que el/la pacient pugui expressar obertament tot el que coincideixi plenament amb les seves preferències i valors, s’ha de tenir en compte que no es poden realitzar actuacions que contravinguin la bona pràctica dels i les professionals de la salut o siguin contraindicades per a la persona.
5.8. Dret a viure el procés de final de vida, d’acord amb el seu concepte de dignitat.
Tota persona té el dret de viure el procés de final de vida i segons la seva pròpia concepció de dignitat. El/la pacient té el dret de rebutjar qualsevol tractament, encara que sigui de suport vital i estigui plenament instaurat; sempre i quan sigui una presa de decisió competent i ben informada.
Dins d’aquest context, la persona té el dret de rebre una atenció de qualitat que permeti i promogui l’alleujament del patiment, ja sia aquest físic, psicològic, espiritual o social; i proveïda aquesta en l’entorn adequat (al centre sanitari, al domicili...), sempre tenint en compte i atenent les preferències que tingui la persona.
En els casos en què es donen situacions de patiment insuportable en la persona, mentre aquesta estigui en plena possessió de les seves facultats per decidir, si expressa el seu desig de morir i sol·licita ajuda per fer-ho, té el dret de rebre un tracte sempre respectuós, i que se li atorgui una resposta proporcionada a la intensitat del patiment que està vivint. De tota manera, la persona té el dret que els i les professionals sanitaris/es li proporcionin els tractaments i les cures necessàries per facilitar-li una mort digna i sense cap patiment, sempre dins del marc legal vigent.
Sia quin sia el context final de vida, el personal sanitari ha de facilitar al màxim l’acompanyament dels familiars, en un context social adequat que pugui permetre la intimitat i l’acompanyament en la pèrdua.
A l’indret on es produeixi la mort s’ha de tenir una cura especial, de manera que els i les familiars i aquelles persones properes al finat/da rebin un tracte i orientacions adequades en aquest moment complicat.
El cos de la persona difunta sempre ha de ser tractat amb dignitat, de manera que se’n preservi la integritat en tot moment, sempre que les condicions de la mort i el posterior tractament del cos del difunt/a així ho facin possible. En el cas en què els familiars o persones ho sol·licitin, i sigui factible, sempre s’ha permetre l’accés o visita al difunt/a.